Menu
Winkelwagen

Hoe kies je de juiste verlichting?


De juiste buitenverlichting kan jouw huis en tuin een echte upgrade geven. Maar hoe kies je de juiste lamp en waar moet je op letten? We vroegen het Natascha. Zij ontvangt dagelijks klanten in onze showroom en helpt hen bij het maken van de juiste keuze.

Strak of modern

Het kiezen van de juiste lamp begint met smaak. Wil je een strakke, moderne wandlamp of liever een klassieke hanglamp? Allereerst kijk je naar de woning. Bij een moderne woning kies je al snel een strakke moderne lamp, wat inderdaad mooi aansluit bij de bouwstijl, maar heb je ook al eens gedacht aan een zwart, ronde, klassieke lamp, zoals de buitenlamp Hoorn? Door aan een moderne woning een klassiek tintje te geven, geef je de woning al snel net een beetje meer luxe mee. Uiteraard blijft dat natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Heb je een mooie lamp gevonden, dan vragen wij je daarna welke grootte je graag zou willen. De meeste lampen hebben we in verschillende afmetingen. Verlichting in maat S of M wordt veel gebruikt bij de voordeur van een hoekwoning of rijtjeshuis. Heb je een vrijstaande -, notariswoning of groot grachtenpand dan komt maat L of XL het beste tot zijn recht. Ook hier is het vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak. Zo kan het bijvoorbeeld ook heel mooi zijn om bij de voordeur voor een grote lamp te kiezen en om het huis heen voor een kleinere variant. Zo sluit toch alles qua stijl mooi bij elkaar aan, maar licht je de voordeur op deze manier extra uit.

Het stroompunt aan de gevel

Bij het aanschaffen van een buitenlamp, denk je meestal niet direct aan het stroompunt. Toch is het belangrijk hier wel even kort bij stil te staan. Het stroompunt kan namelijk op verschillende manieren in de muur gemaakt zijn. Dit kan een pijpje met een draad zijn maar ook een kastje in de muur van 7 bij 7 cm. Bij deze laatste variant zijn niet alle lampen geschikt om op te hangen. Dit in verband met de breedte van de steun. Het is dus belangrijk om hier bij aankoop al rekening mee te houden. Heb je nou net een lamp gekozen, die te breed of te smal is dan kan je dit eventueel oplossen met een stijlvolle plaat over het stroompunt heen. Aan dit plaatje bevestig je dan de lamp.

Tot slot is ook de hoogte van het stroompunt van belang, zeker als het gaat om een hangende of staande lamp aan de gevel. Is het stroompunt aan de hoge kant, namelijk op 200-220 cm, dan kun je het beste kiezen voor een hangende lamp. Zit het stroompunt op een hoogte van 160-180 cm kies dan voor een staande lamp. Twijfel je? Dan is de platte lamp aan de wand altijd een veilige keuze. Let er bij het kiezen van de wandlamp ook goed op dat het niet zo hangt dat je er makkelijk tegenaan loopt. Bijvoorbeeld bij een pad langs de garage. Steekt de lamp te ver uit dan loop je al snel letterlijk tegen de lamp.

Is het stroompunt naast openslaande deuren of een garagedeur geplaatst, let er dan ook op dat je niet bij het openen van de deuren de lamp beschadigt. Een klassieke hanglamp lijkt dan prachtig, maar een mooie, platte gevellamp is dan een veiligere keus. De wandlamp Brick is met zijn robuuste behuizing en een diepte van 9,5 cm achter bijna elke deur geschikt Een alternatief kan een deurstop of een dranger aan de deur zijn.


Nostalux B.V.

Korenmarkt 8
1681 PB Zwaagdijk-Oost
 
+31 (0)228 56 66 97
info@nostalux.nl
 
 

Openingstijden winkel

ma t/m vr 8.00 - 17.30 uur
zaterdag 10.00 - 16.00 uur

Doel van de verlichting

Bij het kiezen van de juiste verlichting, is het van belang om ook het doel goed voor ogen te houden. De up & down lamp die, de naam zegt het al, zowel aan de boven- als aan de onderkant een lichtbundel geeft is prachtig voor de uitstraling van de woning, maar een iets minder goede keuze als je jouw pad naar de voordeur goed wilt verlichten. Is dat laatste het doel, dan is het aan te bevelen om voor een open lamp te kiezen. Deze zorgt voor meer omgevingslicht.

Verlichting met sensor

Veel buitenverlichting is ook verkrijgbaar met sensor. Voor welk type sensor je kiest is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zo zijn er lichtbronnen met een dag- en nachtsensor, die zo ingesteld zijn dat de lamp alleen brandt als het donker is. Er zijn ook veel armaturen beschikbaar met bewegingssensor. Deze lampen gaan alleen aan, zodra er beweging gedetecteerd wordt. De dag- en nachtsensor wordt vaak gekozen bij tuinverlichting en de lamp met bewegingssensor eerder bij voor- en achterdeuren of bij de garage, maar dat is uiteindelijk net wat je zelf praktisch vindt.

Tuinverlichting

Wil je jouw tuin ook in het donker tot zijn recht laten komen? Dan is het mooi om een combinatie te maken tussen omgevingslicht en aanschijnlicht. De omgevingslamp, zoals bijvoorbeeld de Jersey terras, staat mooi bij het terras of langs een pad, terwijl de aanschijnspot Beamy een mooie boom of struik kan oplichten. De juiste variatie geeft de tuin ook in het donker een sfeervolle uitstraling. Het is wel van belang om bij het aanleggen van de tuin rekening te houden met voldoende stopcontacten. De meeste aanschijners zijn namelijk voorzien van een stekker.

Voor tuinlampen in de volle aarde bieden wij speciale tuinspies aan in verschillende maten. Dit is een soort verankering, waar je de lamp/lichtbol op bevestigt, zodat je deze zo in de tuin kunt plaatsen.

Komt er in de tuin een mooie overkapping, dan is het verstandig om voor een platte wandlamp te kiezen. Een overkapping is lager dan de gevel van jouw woning. Een hanglamp, hangt daardoor al snel te laag, waardoor je er en tegen aanloopt en je vaak onvoldoende licht in de veranda hebt. Boven de tafel zou je bijvoorbeeld wel voor een hanglamp kunnen kiezen, maar het is mooi om deze aan te vullen met platte wandlampen, zodat er voldoende licht aanwezig is.

Heb je een grote tuin en weet je niet goed waar je de juiste lichtpunten moet plaatsen? Neem dan een tekening mee naar onze showroom, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Tot zover de tips van Natascha, die je erbij kunnen helpen om de juiste keuze te maken. Twijfel je nog, wil je persoonlijk advies of wil je de lampen graag in het echt vergelijken? Kom dan bij ons langs in de showroom! Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Je vindt ons aan de Korenmarkt 8 in Zwaagdijk-Oost.

De grootste collectie buitenverlichting van Nederland